25 oktober 2018

Vorig jaar op 10 oktober overleed op 60-jarige leeftijd Christ Wesenbeek. Als geen ander zorgde hij ervoor dat de eigen ervaring van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg op waarde wordt geschat. Hij liet je zien dat als je je eigen geschiedenis goed doorleeft, je op jouw beurt anderen kan ondersteunen.

Expositie

Christ Wesenbeek maakte ook kunst. Ter ere van hem wordt op 1 november een expositie geopend waarin zijn kunstwerken te bekijken zijn. Je bent van harte welkom.

Christ was een markante figuur, droeg graag felgekleurde schoenen en sjaals, was in voor een geintje. Hij was dwars en lief, een fijn mens, een inspiratie voor anderen. De herdenkingstentoonstelling geeft een inkijk in zijn  bewogen wereld. Een beeld van de mens Christ in alle facetten. Christ in verbinding met mensen, familie, relatie, kunst, muziek en werk. Zijn stijl is vrij, eigenzinnig, innovatief en kleurrijk.

Waar en wanneer?

  • Wanneer: donderdag 1 november
  • Tijd: 14.30 - 17.00 uur
  • Locatie: De Kas van De Tuin op Dr. Poletlaan 69 op Landgoed De Grote Beek
  • Parkeren: volg P12a

De expositie is na de opening dagelijks geopend van 1 tot en met 9 november van 15.00 - 17.00 uur.

Achtergrond Christ Wesenbeek

Christ werd in de jaren tachtig opgenomen in de Grote Beek omdat hij 'stemmen hoorde'. Hij werd er voorzitter van de cliëntenraad. Tijdens een werkbezoek aan de Italiaanse stad Trieste zag hij hoe hotels, restaurants en kleine theaters werden gerund door patiënten. Dat kan hier ook, dacht Wesenbeek. Hij begon lunchroom 'In de Gebakken Peer' bij De Grote Beek (nu G Grand Café Het Ketelhuis). Hij zette het cliëntenbelangenbureau (CBB) op, de voorloper van GroeiRijk. In 1996 werd Wesenbeek hier leidinggevende, één van de eerste betaalde ervaringsdeskundigen. Andere initiatieven volgden: het Klaverbladhuis voor mensen die suïcidaal zijn, respijthuis De Halte voor wie een time-out nodig heeft. Beiden bestaan nog steeds in Eindhoven. Samen met Fontys startte hij het Traject Opleiding Ervarings Deskundigheid (TOED), dat nog steeds loopt. Later richtte Wesenbeek met anderen Markieza op, academie voor ervaringsdeskundigheid.