11 februari 2019

Kom vrijdag 15 februari naar de GGzE-lezing in Bibliotheek Eindhoven. Psychiater Pieter Kantebeen van GGzE VIBE spreekt over psychose en schizofrenie.

VIBE staat voor Vroege Interventie Buitengewone Ervaringen. VIBE helpt (jong) volwassenen van 16 - 65 jaar om het leven weer op de rails te krijgen na een (eerste) psychose of buitengewone ervaring.

Van schizofrenie is sprake als je een langdurige psychose of meerdere psychosen hebt doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert. Een psychose is een toestand waarbij je contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Je ziet bijvoorbeeld beelden of hoort stemmen die er voor anderen niet zijn. Of je bent ervan overtuigd dat je wordt achtervolgd. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid.

Schizofrenie is niet zeldzaam. De aandoening komt bij bijna 1% van de Nederlandse bevolking voor. Dit komt neer op ruim 130.000 Nederlanders die ooit in hun leven schizofrenie krijgen. Schizofrenie openbaart zich vaak voor het eerst tussen je zestiende en dertigste levensjaar. De verschijnselen variƫren sterk van persoon tot persoon. Schizofrenie komt bij mannen en vrouwen evenveel voor, maar mannen krijgen het op een gemiddeld jongere leeftijd.

Aanmelden

Je bent welkom in de Bibliotheek van 19:15 tot ongeveer 21:00 uur. Je vindt de Bibliotheek aan de Emmasingel 22 in Eindhoven. De toegang is gratis. Meld je wel even aan.

Aanmelden