22 februari 2019

De jaarlijkse Week van de Psychiatrie wordt in 2019 gehouden van maandag 25 maart tot en met zaterdag 30 maart. GGzE organiseert verschillende leuke activiteiten in deze week.

Thema: Zichtbaar?

Psychische problemen zijn in principe onzichtbaar. Wanneer maak je ze wel zichtbaar? Verloochen je jezelf als je een belangrijk stuk van jezelf geheim houdt? Zie je dat als het buiten hangen van de vuile was? Of geeft het juist kracht als je de moed hebt om te delen?

Hoewel de ervaring leert dat openheid vaak wordt beantwoord met openheid is het vaak toch een enorme stap om dat stukje van onszelf te laten zien. Schaamte en stigmatisering spelen hierbij een grote rol. Terwijl iedereen in zijn leven wel eens voor dergelijke vragen komt te staan en deze vragen en de antwoorden daarop dus eigenlijk heel normaal moeten zijn. Dit dilemma zou doorbroken moeten worden, vandaar dit jaar dit thema.

Activiteiten GGzE

Tijdens de Week van de Psychiatrie kun je deelnemen aan de volgende activiteiten.

De Boei Kunst en de kleurrijke wereld van Gustav Klimt

Met het thema “Zichtbaarheid” in ons achterhoofd laten we ons inspireren door het werk van Gustav Klimt. Met mooie kleuren maakt hij kunst waarin het niet altijd zichtbaar is wat er in iemands hoofd afspeelt. De Boei Kunst wil laten zien dat zichtbaar zijn als deelnemer met een psychiatrische achtergrond, ook betekent deel uitmaken van een maatschappij waarin iedereen even waardevol is.

Feestelijke opening Klimt-expositie

Tijdens de feestelijke opening (van 13.00 -17.00 ) van de Klimt-expositie op 23 maart zijn er:

  • Workshop 1: iedereen mag meewerken aan een groot collage-kunstwerk in de stijl van Klimt.
  • Kinderworkshop: maak je eigen glanzende levensboom in Gustav Klimt stijl.
    Workshop 2: pronk met zelfgemaakte sieraden in Gustav Klimt stijl.

Van onze kunstenaars zijn andere werken al eerder te zien bij De Boei Kunst tijdens de Dutch Happiness Week (18 t/m 22 maart). Tijdens de Week van de Psychiatrie zijn ook deze werken van andere kunstenaars te bezichtigen op werkdagen. (9 tot 16 uur)

Openingstijden expositie Klimt : Week van de Psychiatrie op werkdagen (9 tot 16 uur).

Waar: Kruisstraat 53, Eindhoven
Voor wie: iedereen
Toegangsprijs: gratis
Aanmelden: niet nodig

Kick-off GroeiRijk Klaver - VOL

Ben je bekend met suïcidaliteit en denk je dat de professionele inzet van ervaringsdeskundigheid van toegevoegde waarde zou kunnen zijn bij jouw behandeling? Ben je een naaste van iemand met suïcidaliteit? Ben je een hulpverlener en nieuwsgierig hoe je samen met cliënten gebruik kunt maken van de professionele inzet van ervaringsdeskundigen bij suïcidaliteit? Óf ben je gewoon geïnteresseerd in dit thema?

Het ochtendprogramma bestaat uit verschillende presentaties van  interessante sprekers. Er is gelegenheid voor het stellen van vragen en middels een ludieke, interactieve gezamenlijke activiteit gaan we met elkaar in gesprek over suïcidaliteit.

Aanvangstijd: 9:00 – 13:00 uur inclusief lunch
Wanneer: maandag 25 maart
Waar: Conferentiecentrum Landgoed De Grote Beek Grote Beekstraat 26 Eindhoven
Voor wie: cliënten en hun naasten, professionals en iedereen die is geïnteresseerd in hoe om te gaan met suïcidaliteit en de professionele inzet van ervaringsdeskundigheid daarbij
Toegangsprijs: gratis

Opening Breinpad door Joep Verbugt

In het kader van de week van de psychiatrie wordt 26 maart het Breinpad geopend. Een natuurwandeling op het prachtige  terrein van de Grote Beek , langs gebouwen, bos, kunst en natuur.  Een pad wat de komende Jaren steeds meer zichtbare kenmerken aan beleven gaat krijgen. Een mooi  vormend samenspel van  belevingen belevingsplekken voor en door cliënten, de community Eindhoven en  kunst in de natuur.

Op 26 maart om 15.15 uur is er een eerste wandeling op het pad! Tijdens de wandeling zal toegelicht worden wat er staat en wat er nog komt. Beleef de missie achter het Breinpad!

Na deze datum is het GGzE Breinpad is elke dag te lopen op werkdagen van 09.00 - 16.00 uur

Aanvangstijd: 14.00 uur / Wandeling om 15.15 uur
Waar: Inspiratiecentrum Grote Beekstraat 8 Eindhoven
Voor wie: cliënten en medewerkers GGzE, buurt, en genodigden
Toegangsprijs: gratis
Aanmelden: rob.lammers@ggze.nl / (040)2613958

Banken Pimpen

GroeiRijk wil haar banken bij De Trefhove pimpen! We willen de banken zichtbaar maken door middel van een heerlijke opfrisbeurt. Er is ruimte voor cliënten en naasten om met schilder- en/of tekenwerk de banken, onder de overkapping kleur te geven. Zodat ze opvallen en het een gezellige ontmoetingsplek wordt. Een welkome opfrisbeurt dus waar mee GroeiRijk zich beter zichtbaar maakt. Welkom als je zin hebt een creatieve ochtend! Mail of bel even als je wilt komen.

Aanvangstijd: 09.30 – 13.30 uur
Wanneer: woensdag 27 maart
Waar: GroeiRijk Centraal Trefhove Dr Poletlaan  30 in Eindhoven
Voor wie: cliënten, naasten, vrijwilligers
Aanmelden: Nicole.Jacobs@ggze.nl / Ted.van.Zantvoort@ggze.nl / (040)261 39 58

Zichtbaar dansend in contact

Onze koffietafel staat dit jaar in Queen Bee Lunchroom Restaurant. Graag gaan we tijdens de Week van de Psychiatrie met je in gesprek over het thema "Zichtbaar"?

We verrassen je met een Flashmob en wij willen je laten zien hoe dansen geholpen heeft bij depressie. Kom kijken of doe misschien mee? Iedereen is van harte welkom.

Aanvangstijd: 14.00 -16.00 uur
Wanneer: donderdag 28 maart
Waar: Queen Bee Winkelcentrum Woensel 406, 5625 AG Eindhoven
Voor wie: Iedereen
Toegangsprijs: Gratis
Aanmelden:  Nee

"Netwerken" door middel van pitchen

Een middag vol presentaties, korte pitches, door familieorganisaties, de Stichting mentorschap, Vriendstap, en vele anderen. Hoe verbinden zij zich met de doelgroep van GGzE, en wat kunnen we voor hun betekenen. Wat wordt zichtbaar als je familieorganisaties benadert en inzet? Een inloop waarin per pitch 15 minuten beschikbaar is.

Aanvangstijd: 13.00 uur – einde max. 16.30 uur
Wanneer: vrijdag 29 maart
Waar: Conferentiecentrum Landgoed De Grote Beek, Grote Beekstraat 26, 5626NE te Eindhoven
Voor wie: belangstellende cliënten en hulpverleners, naasten, mensen in opleiding
Toegangsprijs: gratis
Aanmelden via: ellen.smeets@ggze.nl / rob.lammers@ggze.nl / (040) 261 39 58