27 maart 2020

Wanneer je als ouder met psychische problemen kampt, kan deze tijd extra pittig voor je zijn. Je kinderen hebben je nu nog meer dan anders nodig. Je kunt er alleen voor ze zijn als je goed voor jezelf zorgt. Het ouderschapsteam van GGzE heeft een aantal tips op een rij gezet.

 • Wees mild voor jezelf. Natuurlijk mopper je wat meer op je kinderen als ze de hele dag om je heen zijn. Deze situatie vraagt veel van je en het is normaal dat je het (bij momenten) zwaar hebt.
   
 • Geef uitleg aan je kinderen als je moppert omdat jij het even niet aan kan: Kinderen zijn geneigd te denken dat jouw stemming door hen komt. Ze hebben nodig om te weten dat als jij verdrietig bent, gefrustreerd bent of je terugtrekt dit niet aan hen ligt maar aan ‘jouw piekerhoofd’, ‘volle hoofd’ of ‘grote mensen zorgen’.
   
 • Zorg voor een ritme, een dagstructuur: Kinderen hebben behoefte aan structuur, dat geeft duidelijkheid en een veilig gevoel omdat ze weten wat er gaat gebeuren.
   
 • Zorg ook nu voor afspraken en regels. Misschien mag er meer of gaan normale afspraken nu niet, maar maak nieuwe afspraken en houdt je daaraan. Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn.
   
 • Zeg niet dat er niets aan de hand is. Kinderen merken en horen dat er wat aan de hand is. Geef ze informatie op hun niveau over Corona. Gebruik eventueel de informatie van deze link: https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus/
   
 • Laat de kinderen (online) contact hebben met belangrijke anderen buiten het gezin, oma, opa, of de leerkracht of leidster.
   
 • Met wat oudere kinderen kun je regelmatig bespreken wat ging goed en wat ging minder goed. Zo kun je samen een plan maken wat nu het beste werkt voor jullie beiden.
   
 • Als je merkt dat jullie steeds meer op elkaar mopperen dan helpt het om bewust tijd te maken om samen te spelen. Maak even tijd om met al je aandacht er te zijn en volg je kind in zijn spel. Wat wil hij gaan doen? Waar kijkt hij na? Wat zou hij denken? Spelen met je kind = werken aan jullie relatie!

Ben je in behandeling bij ons of een andere ggz-instelling? Maak een plan met je behandelaar voor momenten dat het niet gaat. En trek aan de bel bij je behandelaar als het niet meer gaat. Samen kun je nadenken over oplossingen; wie kan nu helpen?

 

Opvang voor kinderen

Denk ook aan de mogelijkheden van opvang op school of de kinderopvang. In Eindhoven heeft de burgemeester laten weten dat kinderen van ouders met psychische problemen dezelfde opvang kunnen krijgen als kinderen van ouders in vitale beroepen als ze knel zitten.