3 april 2020

In het licht van de huidige situatie rondom corona voelt GGzE zich verantwoordelijk voor het garanderen van de continuïteit en kwaliteit van zorg voor de cliënten die bij ons in behandeling zijn of begeleiding krijgen. Meer dan ooit moeten we vorm en inhoud geven aan onze community voor mentale kracht. Dat is waar we, en nu zeker, voor moeten staan.

 

We hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de meest kwetsbare burgers in ons werkgebied. Daarbij stellen wij –samen met onze collega-instellingen, alles in het werk om onze mensen – medewerkers en cliënten – zo goed mogelijk te beschermen.

De zorg aan onze ambulante en klinische (opgenomen) cliënten gaat door. Wij beperken (waar mogelijk) face-to-face contacten en hebben deze vervangen door alternatieven. Waaronder online behandelen via modules en beeldbellen. Beeldbellen hebben wij in een versneld tempo uitgerold binnen alle zorgeenheden. We leven in lastige tijden, met ingewikkelde dilemma’s. Dat is zeker niet altijd gemakkelijk. Wij doen in ieder geval al het mogelijke om de zorg door te laten gaan, conform de geldende RIVM-richtlijnen.

Gelukkig gebeuren er ook mooie dingen

  • Zo is er bij de afdeling Neuro- en Gerontopsychiatrie (ouderen) een tekeningen- en kaartenactie opgestart. Alle kleine beetjes positiviteit zijn nu helpend. Dit initiatief krijgt meer navolging. 
  • Ons centrum voor beZINning is aangesloten bij een landelijk initiatief om op woensdagen in maart en april de klokken te luiden als teken van solidariteit. En dat we begaan zijn met iedereen die ziek is, noodgedwongen binnen moet zijn en niet te vergeten al onze medewerkers in de zorg die dag en nacht klaar staan. Wij luiden de klokken als teken van hoop en troost.
  • Onze LichtCafés zijn nu even dicht. Maar een aantal GGzE-collega’s delen nu graag hun kennis over gezondheid digitaal: hoe kom je geestelijk fit deze corona-tijd door? Met om de 2 weken videotips voor o.a. dagstructuur en nare gedachten
  • Er is een mooi filmpje gemaakt door een cliënt. Hierin wordt heel mooi duidelijk gemaakt hoe blij mensen zijn met de inzet van zorgmedewerkers. Een hart onder de riem voor iedereen! Net als bij de Boei Kunst met verschillende, leuke opdrachten via hun Facebookpagina.
  • Voor klinische cliënten van bepaalde afdelingen is er een aantrekkelijk en laagdrempelig programma gemaakt; met inachtneming van de hygiënemaatregelen.
  • Iedere cliënt van De Woenselse Poort heeft een Klavertje 4 gekregen om zelf op kunnen kweken. Het presentje werd aangeboden namens alle ervaringsdeskundigen die binnen De Woenselse Poort werkzaam zijn.