9 februari 2021

Ilze van Dongen en Sharon van der Sman zijn allebei werkzaam als agoog bij afdeling De Dintel van GGzE. Dit is een besloten afdeling voor mensen met complexe, psychotische problematieken. Ze werken al 16 jaar samen. Dat ze blij zijn met elkaar, straalt er vanaf.

Sharon: “Ik was heel blij toen Ilze in ons team kwam. We zijn anders in onze werkaanpak en dat werkte meteen eigenlijk heel goed. We vullen elkaar aan. Ik ben direct, van het doorpakken en vaak wat kritischer. Ilze is heel positief, rustig en bedachtzaam. Zij ziet geen beren op de weg en weet mij daardoor mee te nemen in het “gewoon doen” van dingen. We weten nog niet hoe, maar we gaan er gewoon voor.” Ilze bewondert de directe benadering van Sharon: “Zij kan dingen aangaan met cliënten op een manier dat je denkt: ‘zegt ze dat nou echt?’. Maar als zij het doet, werkt het. Sharon heeft oprecht en bijzonder contact met de cliënten.”

medewerkers de dintel

Stabiele factor

Ilze vraagt zich weleens af of ze na 16 jaar niet op zoek moet naar een nieuwe werkplek, maar: “ik vind het hier ontzettend leuk.” De drie keer dat ze met zwangerschapsverlof was, miste ze het werk enorm. “Onze cliënten verblijven hier vaak langdurig en dat geeft de tijd om echt een band met ze op te bouwen. We hebben een belangrijke rol in hun leven; zijn een stabiele factor. Dat is bijzonder.” En daarbij hoef je je geen moment te vervelen met deze doelgroep. “Ik vind de leefwereld van psychotische mensen bijzonder. Wij staan hier eigenlijk nergens meer van te kijken. Het begrip “normaal” is hier heel breed”, vertelt Sharon.

Schommelen

Ze denkt aan de vakantieweken met cliënten, die zo nu en dan worden georganiseerd. Er was een cliënt die gewoonlijk heel de dag niets anders deed dan roken. Ze verliet de afdeling nooit. Ze wilde dan ook absoluut niet mee op vakantie. “Tot ze hoorde dat er bij het vakantiehuis een schommel was. Toen stond ze meteen paraat. Haar vader wist niet wat hij hoorde. Maar cliënt bleek dol op schommelen en heeft heel de vakantie niets anders gedaan.” De vakantieweken zijn vermoeiend maar indrukwekkend, zeggen Sharon en Ilze. Zij zijn een aantal keer mee geweest. “De cliënten hebben een fantastische week. En dit is nu zo’n voorbeeld van “gewoon doen”. Waar we mogelijk ook tegenaan kunnen lopen in het buitenland: we komen er wel uit. Als team kom je ook echt nader tot elkaar in zo’n week”, zegt Sharon.

En dat team zien ze allebei als een belangrijke basis voor hun werkplezier. Ilze: “De kern van ons team is: vertrouwen in elkaar. De werksfeer is prettig en we hebben hier een mooie combinatie van verschillende karakters. En het feit dat we veel stagiaires na hun afstuderen terug zien komen, vind ik toch wel een heel mooi compliment voor ons team”.