21 oktober 2021
Mirte van der Nat, Winnares Planetree Design Award 2021
Mirte van der Nat, Winnares Planetree Design Award 2021

"Een deuk is juist leuk"

Op donderdag 21 oktober, halverwege de Dutch Design Week, organiseren Design Academy Eindhoven (DAE) en GGzE een speciaal seminar over de menselijke invalshoek door social design. Over dit thema spreken twee hoogleraren, prof.dr. Masi Mohammadi (‘Empathic Environment’, TU/e) en Rens Brankaert (‘Warm Technology and Design', Fontys).

Renate Richters, de Eindhovense wethouder van jeugd, zorg en welzijn, armoede en inburgering, overhandigt tijdens deze bijeenkomst de eerste Planetree Design Award aan een DAE-student voor het meest inspirerende ontwerp voor een mentaal gezondheidsvraagstuk. Ontwerper Willem van Hooff maakte samen met deelnemers van GGzE De Boei een aantal bokalen waarvan er nu één uitgereikt wordt.

Winnend ontwerp: Navigating Stress

De jury heeft unaniem beslist dat Mirte van der Nat met ‘Navigating Stress’ de winnaar is van de eerste Planetree Design Award. De jury is erg onder de indruk van het grondige onderzoek, het doordachte taalgebruik en de hoge kwaliteit van het algehele ontwerp. Niet alleen zijn de diverse onderdelen in de toolkit goed ontworpen en uitgevoerd; door het spelelement weet Mirte op een laagdrempelige manier zichtbaar te maken wat stress is en hoe je dit bespreekbaar kunt maken.

‘Navigating Stress’ is toepasbaar voor jonge mensen, en kan ook ingezet worden in werksituaties en zorgomgevingen. Mirte ontvangt een bedrag van € 2500,- en een speciale bokaal, gemaakt door een deelnemer van GGzE De Boei.

Award gemaakt door De Boei Kunst

De Planetree Design Award die winnaar Mirte van der Nat ontvangt, is gemaakt door een deelnemer van GGzE De Boei Kunst. De Boei is er voor mensen vanaf 18 jaar die tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op koers te brengen.

Hilde Schumacher, activiteitenbegeleider bij De Boei Kunst: ”Ontwerper Willem van Hooff heeft vijf deelnemers van De Boei Kunst begeleid bij het creatieve proces. Uit hun zeven ontwerpen hebben we de winnende trofee gekozen die 21 oktober wordt uitgereikt als Planetree Design Award.”

Een deuk is juist leuk

De deelnemers van De Boei bedachten en maakten eigen ontwerpen. Willem: “Hun inzet en creativiteit werkte enorm inspirerend. Ik werk grof met keramiek en ik vind ‘een deuk juist leuk’. De deelnemers zijn meer gericht op het perfecte, ze werken heel precies. Hun ontwerpen lopen sterk uiteen. Zo zijn er bokalen die een opengesneden hersenpan uitbeelden, een onderwaterwereld, een gillend hoofd, en een zwangere buik tot iets dierlijks.” Hilde: “Wij zijn er heel blij mee dat we een echte trofee-familie kunnen presenteren; dat is al een kunstwerk op zich.”

Samenwerking DAE en GGzE

Vanaf 2021 hebben de geestelijke gezondheidsorganisatie GGzE en Design Academy Eindhoven (DAE) een unieke driejarige samenwerking onder de titel ‘Bruggen bouwen in de community: van mondiale kennis naar lokale mentale kracht’. De samenwerking tussen de Eindhovense instellingen is gebaseerd op het gemeenschappelijk creëren van meerwaarde voor studenten van DAE en cliënten van GGzE. De organisaties beogen dat er op een creatieve, baanbrekende  manier naar mentale gezondheidsvraagstukken wordt gekeken. Want mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid.

Uitreiking Planetree Design Awards 2021
Uitreiking Planetree Design Awards 2021