Medewerker aan het woord.
Een vrolijk, optimistisch, gezellig en zorgzaam mens; dat is Cher Berkens-Zimmerman ten voeten uit. Nu werkzaam als helpende op de afdeling Nestor Opname Neuropsychiatrie na zo’n 24 jaar als kok in Restaurant de Trefhove van GGzE. Een opmerkelijke switch? Niet helemaal.
Van kok naar helpende
Cher heeft de opleiding tot Z-verpleegkundige gedaan en is als verzorgende eind jaren 90 als uitzendkracht terecht gekomen bij GGzE. In die tijd had GGzE een eigen keuken en het was gebruikelijk dat verpleegkundigen, verzorgenden en cliënten daar een handje hielpen. “Er was geen afstand tussen de mensen die samen in de keuken aan het werk waren”, vertelt Cher. “Er was geen hiërarchie en je stond dichtbij de cliënten. Dat sprak me aan en zo maakte ik toen de overstap van de verzorging naar de keuken. Vervolgens heb ik daar een koksopleiding en opleiding tot leermeester gedaan. Hele leuke en leerzame jaren, maar er kwam meer afstand tot de cliënten.” Toen de vacature voor helpende voorbij kwam, zag hij mogelijkheden om weer meer betrokken te raken bij de directe zorg voor cliënten. Zijn werk bestaat nu uit het begeleiden van stagiaires die de opleiding tot helpende volgen, assisteren bij dagbestedingsactiviteiten, cliënten helpen met hun dagelijkse levensbehoeften, maar vooral ook luisteren naar de verhalen die ze vertellen. “Ik sta nu heel dicht bij de cliënten en ik vind het heerlijk om met hen bezig te zijn.”
Voeding belangrijk in herstel
Samen met cliënten een gezonde maaltijd bereiden is een van zijn speerpunten. “Herstel begint bij gezonde voeding! Als mensen hier binnenkomen probeer ik ze met gezond voedsel weer op krachten te krijgen. Ik luister naar wat ze lekker vinden en daar maak ik dan een menu van. En staan er ongezonde keuzes bij dan leg ik uit wat mogelijk een heel smakelijk, gezonder alternatief kan zijn. Mensen staan daar voor open en ik krijg veel positieve reacties hierop.” Waar hij helemaal blij van wordt, is een maaltijd op een smaakvolle manier presenteren. “Het eten moet er goed en aantrekkelijk uitzien. Je moet hier zorg aan besteden.”
Werken op de afdeling
Van de teamleider krijgt hij alle ruimte zijn werk zo vorm te geven zoals hij dat graag wil. “Wat zo fijn is, is dat je dichtbij jezelf mag blijven. Op onze afdeling mag geleerd worden. We leren dagelijks van elkaar; medewerkers, stagiaires én cliënten. Er is ruimte voor nieuwe ideeën. Dat maakt het ook zo boeiend.” Hij is heel blij dat GGzE hem de kans bood om deze switch te maken. Hoe mooi is het als je kwaliteiten volledig tot zijn recht komen? Cher is een goed voorbeeld: hij voelt zich helemaal op zijn plek nu hij zijn zorgzaamheid en betrokkenheid bij cliënten en zijn passie voor koken en gezonde voeding kan combineren. De ogen van Cher gaan stralen als hij zegt: “Je ziet mensen zienderogen opknappen!”
GGzE als organisatie
“GGzE is een mooie organisatie waar je kansen worden geboden, waar je je verder kunt ontwikkelen en waar je heel veel leert.”, vertelt Cher en hij vervolgt: “Je zou GGzE eigenlijk als een herstelresort moeten zien. Alle handvatten om tot je herstel te komen worden je hier aangereikt. En het is toch fantastisch als je daarin een handje mag helpen?”
Toekomstige collega’s
Hij heeft nog een boodschap voor mensen die overwegen om in de zorg te gaan werken. “Laat je informeren over wat GGzE doet en wat we te bieden hebben want er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Schroom niet en solliciteer! Je bent welkom.