2 mei 2024

Kort voordat de nacht over Eindhoven valt, begint Team Nachtzorg van GGzE aan de dienst. Rond 22.00 uur verzamelen zo’n 25 nachtdienders  op Doctor Poletlaan 62, waar de cockpit, de zorgcirkels Noord & Midden en het kantoor Avond-, Weekend-, Nachthoofden (AWN) zich bevinden. 

Over de rest van Landgoed de Grote Beek oogt het verlaten, maar in het AWN-gebouw is het rumoerig. Het koffieapparaat maakt overuren, de witte polo’s worden strakgetrokken en iedereen maakt zich klaar voor de nacht. Teamleider Stef Stawinski neemt ons mee op pad langs de verschillende locaties waar Team Nachtzorg aanwezig is. 

In een korte presentatie laat hij eerst zien hoe het allemaal begon: tien jaar geleden was GGzE pionier in een volledige nieuwe opzet van de nachtdienst. Met behulp van beeld, geluid, slimme technologie en de flexibele inzet van ervaren en goed getrainde medewerkers werd de Nachtzorg gecentraliseerd tot wat het nu is: een sterk op elkaar ingespeeld team dat vanuit de centrale cockpit de boel binnen GGzE-muren in de gaten houdt. Die weg naar verandering ging niet zonder hobbels. “Er was veel weerstand”, vertelt Stawinski. “Collega’s waren bang het menselijk contact te verliezen, maar nu, tien jaar later, merk je dat iedereen erg tevreden is. Er is meer rust in de diensten, het team werkt als een geoliede machine en het belangrijkste: de cliënten ervaren meer stabiliteit.” 

Cockpit Team Nachtzorg

Triage vanuit de cockpit

Vanuit de cockpit houden elke nacht twee triagisten de schermen nauwlettend in het vizier. Met triage beoordelen ze de hulpvragen op ernst en prioriteit en sturen ze collega’s aan. Voordat de Nachtzorg gecentraliseerd werd, waren de verpleegkundigen en agogen fysiek aanwezig op elke locatie en kwamen ze, vaak per toeval, bijvoorbeeld in de controleronde, uit op incidenten of bijzonderheden. Nu dat gecentraliseerd is, gaat het veel makkelijker. Dat vertelt ook Jos de Wit, een veteraan met 24 dienstjaren, waarvan de laatste tien bij dit team: “Door goede overdrachten en de vele ogen en oren die we nu hebben, ontgaat ons bijna niets.” 

“Eens in de nacht, altijd in de nacht,” hoor je sommigen in het team zeggen. Een mantra dat wordt gedeeld door degenen die deze nachtelijke wereld bewaken. Sommigen kunnen er geen afscheid van nemen. Twee dames blijven zelfs na hun pensioen doorwerken, al is het maar voor een paar nachten in de maand. ,,Zo lang ik het leuk blijf vinden en het volhoud, blijf ik hier zitten hoor,” zegt Ine van de Ven trots terwijl ze heen en weer klikt door de meldingen op haar scherm. 

750 camera's over het hele terrein

We gaan verder. Teamleider Stawinski leidt ons langs verschillende locaties waar Team Nachtzorg actief is, van de meldkamer in De Woenselse Poort tot de Volte, Longcare, HIC (High Intensive Care) en de Grijze Generaal. Elk van deze plekken draagt bij aan het netwerk van zorg dat Team Nachtzorg biedt. In de centrale meldkamer worden nog meer grote schermen in de gaten gehouden door Team Beveiliging. De stoer uitziende mannen houden niet alleen alles in de gaten wat binnen de muren afspeelt, maar ook daarbuiten op straat. Over heel het terrein hangen meer dan 750 camera’s. “Veel he?, zegt een van de beveiligers. Op de vraag of ze wel eens ‘gekke’ dingen meemaken, reageren ze heel rustig. “’Ja, laatst een dakloze op een bankje. Die hebben we duidelijk gemaakt dat dat geen plek is om te overnachten hier.”

Rond 02.00 uur eindigt onze meeloopdienst in de Grijze Generaal, maar Team Nachtzorg gaat door tot in de vroege ochtend. Ze dragen het stokje over aan de dagploeg. En zo gaat dat 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar. Elk team levert een essentiële bijdrage aan de zorg, zelfs als de wereld slaapt.