In de nieuwe serie 100 dagen in je hoofd dompelen Tim den Besten en Nicolaas Veul zich onder in de wereld van de psychiatrie. Als bijzonder stagiair op twee afdelingen van GGzE, verkennen ze wat er omgaat in mensen die kampen met ernstige geestelijke problemen.

Wat is dat eigenlijk, wat we in de volksmond ‘gek’ noemen? Tijdens hun stage weten Tim en Nicolaas niet alleen steeds dieper door te dringen in het hoofd van psychiatrische cliënten, maar ontrafelen ze langzaam maar zeker ook de ‘gekte’ in hun eigen hoofd.

Nicolaas Veul: ‘Tim en ik gaan 100 dagen aan de slag in een psychiatrische kliniek om de leefwereld van cliënten te leren begrijpen. We willen inzicht krijgen in wat het betekent om met een ernstige psychiatrische aandoening te leven en de stigma’s over ‘gekken’ en ‘verwarde mensen‘ in de samenleving te lijf gaan. Tim den Besten: “Er hoeft helemaal niet zoveel te gebeuren om in een kliniek te belanden. Omdat we met deze serie de kloof tussen ‘normaal’ en ‘gek’ willen slechten en begrip willen kweken, kunnen we er niet omheen om ook onszelf te laten zien.’

100 dagen in je hoofd is tot en met 25 november, iedere donderdag te zien op NPO 3 om 20.55 uur.

Omschrijving afleveringen

Aflevering 1: De ontmoeting (21 oktober, 20.50 uur, NPO 3)
Tijdens hun eerste stagedagen maken Tim en Nicolaas kennis met de vaak nog raadselachtige cliënten op hun afdeling, maar ook met de do’s en don’ts in het vak. Tim krijgt van zijn begeleiders te horen dat hij wat minder rechtstreekse vragen moet stellen. Nicolaas maakt kennis met Benno, die stemmen hoort van drie zwevende mannen.

Aflevering 2: Puzzelstukjes (28 oktober, 20.55 uur, NPO 3)
Terwijl Nicolaas steeds meer contact heeft met de cliënten op zijn afdeling, kampt Tim nog met de gevolgen van het verkeerd gelopen ontbijtgesprekje met Djina. Intussen winnen Tim en Nicolaas steeds meer het vertrouwen van een aantal cliënten. Nicolaas leert Vince kennen, een voormalige zwerver die bijzondere talenten bezit. Op moederdag gaat Tim op bezoek bij Liesje, die haar dochter maar eens in de maand mag zien.

Aflevering 3: Een grote verkenningstocht (4 november, 20.55 uur, NPO 3)
Tim kan het niet laten om Mayte, die aan het afkicken is, te vragen naar details over haar drugsgebruik, iets wat bij de begeleiders op de afdeling niet in goede aarde valt. Nicolaas wordt in vertrouwen genomen door Jan, een man die zijn medicatie weigert omdat hij meent dat er verschrikkelijke dingen gaan gebeuren als hij de medicijnen inneemt. Het voorgevoel van Vince over zijn vader blijkt terecht.

Aflevering 4: Het vergrootglas (11 november, 20.55 uur, NPO 3)
In de vierde aflevering krijgt Nicolaas steeds meer verantwoordelijkheden en begint Tim zich juist meer en meer te vervelen.

Sinds Tim opnieuw in de fout is gegaan door Mayte het hemd van het lijf te vragen over haar drugsgebruik, ervaart hij een gebrek aan vertrouwen. Mentor Annemiek spoort hem aan bij zichzelf te rade te gaan waar die neiging tot ‘ramptoerisme’ toch vandaan komt. Op de afdeling van Nicolaas krijgt Jan te horen dat zijn bezwaar tegen medicatie ongegrond is verklaard. Aan Nicolaas om hem het slechte nieuws te vertellen.

Aflevering 5: De spiegel (18 november, 20.55 uur, NPO 3)
In de vijfde aflevering krijgt de waarschuwing die van tevoren klonk – dat je als stagiair met jezelf geconfronteerd wordt – steeds meer lading.

Tim krijgt nieuwe kansen van zijn begeleiders en kruipt langzaam uit het dal. Hij leert Nadina, een cliënte in wie hij zich herkent, steeds beter kennen. Van zijn mentor Annemiek mag Tim ook wel wat meer afstappen op de cliënten die hij minder goed begrijpt. Ook Nicolaas heeft een cliēnt in wie hij iets van zichzelf herkent.

Aflevering 6: Uit het hoofd (25 november, 20.55 uur, NPO 3)
In de zesde en laatste aflevering krijgen Tim en Nicolaas het werk steeds beter in de vingers, maar worden ze door sommige cliënten nog steeds verrast.

Tim krijgt een heel andere kant te zien van Matthew. Nicolaas krijgt steeds beter contact met de op het eerste oog zo ondoorgrondelijke Mario. Terwijl de ene cliënt een eerste stap naar zelfstandigheid op de afdeling zet en een ander daadwerkelijk terugkeert naar de samenleving, nadert voor Tim en Nicolaas zelf ook het afscheid. Maar niet nadat Tim zélf een persoonlijke ontboezeming heeft gedaan.

 

100 dagen in je hoofd