Heb je een verwijzing naar GGzE, dan doen we er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen. Toch is enige wachttijd niet altijd te voorkomen. Om je een idee te geven hoe lang je moet wachten, publiceren we elke maand een inschatting van de wachttijden.
Aanmeldings-, behandelings- en ondersteuningswachttijd
GGzE onderscheidt 3 soorten wachttijden:
- Wachttijd tot intake behandeling (aanmeldingswachttijd)
De wachttijd tot intake is het gemiddelde aantal weken tussen het moment dat je je aanmeldt en het moment dat het intakegesprek plaatsvindt. - Wachttijd na intake behandeling (behandelingswachttijd)
De wachttijd na intake is het gemiddelde aantal weken tussen het intakegesprek en het eerste behandelcontact. - Wachttijd Wmo-ondersteuning
De wachttijd Wmo-ondersteuning is het gemiddelde aantal weken tussen de beschikking van de gemeente en de start van de zorg.
Inschatting wachttijden
De wachttijden gelden voor iedereen, ongeacht je zorgverzekeraar. We doen ons best de wachttijden zo goed mogelijk in te schatten. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd met ons contact opnemen via Entree Ambulant: (040) 296 77 66. Of je kunt je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling.
De zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat:
- je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt
- binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart
Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door de zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de zogenoemde Treeknormen).
Vind je de wachttijd voor Wmo-ondersteuning te lang? Neem dan contact op met de Wmo-functionaris van je gemeente. Hij of zij kan in urgente gevallen zorg regelen om de wachttijd te overbruggen.
Meer weten? We helpen je graag
Neemt contact op met GGzE via deze pagina.
