Jaarverslag 2021
Planetree

Helende omgeving

Heb je nog nooit van Van Gogh Nationaal park gehoord? Dat kan zomaar kloppen, er wordt namelijk nog hard aan gewerkt. Het komt midden in Brabant te liggen, rond regio Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. In het park kun je rijke en gevarieerde Europees beschermde natuurgebieden vinden, slingerende beken, karakteristieke agrarische cultuurlandschappen en talloze dorpen en steden in het groen.

Joep Verbugt, bestuursvoorzitter van GGzE, werd geïnterviewd over de samenwerking tussen Van Gogh Nationaal Park en GGzE en waarom hij denkt dat de organisaties zo’n goede match zijn. “Bij GGzE vinden we dat de mentale en fysieke gezondheid van bewoners van Brabant even belangrijk zijn. Onderzoek toont aan dat er een duidelijk verband is tussen de groene omgeving en de mentale gezondheid. Wie dichtbij groen leeft, woont of werkt, maakt minder kans op mentale gezondheidsproblemen. Van Gogh Nationaal Park wil niet alleen groen in onze natuurgebieden brengen, maar ook in onze steden en dorpen. Hier vinden we elkaar.”

Helende omgeving

Joep: “GGzE omarmt al jaren het Planetree concept. Een belangrijk onderdeel van Planetree is betere menswaardige zorg in een helende omgeving. Die helende omgeving creëren we door ons instellingsterrein met veel groen, water en rustgevende plekken in te richten. Dat moeten we niet alleen toepassen voor onze cliënten, dat moeten we voor de hele samenleving doen.

Hoe gaan we dat doen, natuurbeleving inzetten voor onze mentale gezondheid? Als preventief zorgmiddel. Met de toenemende vraag naar zorg moeten we anders gaan denken. Omdenken. We kunnen de vraag niet op dezelfde manier benaderen als we nu doen. Met hulp van onder andere Van Gogh Nationaal Park sturen we op bredere preventie, waarbij onze mentale gezondheid op een prominentere plek staat.”