27 januari 2021

Yoga, fitness, zumba, hardlopen, badminton… bewegingsagoog Aileen Roosenboom organiseert allerlei sportactiviteiten voor cliënten. Er is steeds meer aandacht voor gezonde leefstijl binnen GGzE, en beweging is daar een belangrijk onderdeel van. Met drie andere collega’s vormt Aileen het team Sport & Bewegen. “Ik merk dat sporten veel goeds doet voor cliënten. Ze kunnen even uit het hoofd en uit de dagelijkse setting. Ik zie ze ontspannen. Het is geen therapie wat ik geef maar het werkt wel therapeutisch.”

Ze denkt aan de cliënt die heel slecht en onrustig sliep. Tijdens het meditatiegedeelte bij yoga viel hij in slaap. “Hij kwam na afloop naar me toe en zei: ‘ik was zo ontspannen; dit was echt fijn.’ Dat vind ik mooi om te horen.” Of neem de cliënt met dwanghandelingen die even helemaal naar de achtergrond verdwenen tijdens badminton.

sport en bewegen

Aileen werkt met verschillende cliënten; van jong tot oud en met uiteenlopende problematieken. Zowel klinisch als ambulant. Niet elke cliënt is meteen enthousiast om te bewegen. “Wanneer je niet lekker in je vel zit, heb je er niet altijd zin in. Maar bewegen is goed voor de mentale gezondheid. En het is aan ons om ze te motiveren en te stimuleren.” Het team wordt steeds beter gevonden door cliënten en hun behandelaren. Zeker tijdens de eerste lockdown steeg het aantal aanvragen; toen werd het belang van beweegactiviteiten nog zichtbaarder.

Aileen werkt hier nu ruim een jaar. Hiervoor werkte ze in een sportschool maar miste daar het gevoel van zingeving. Binnen GGzE zit ze helemaal op haar plek. “Ik ben echt een gevoelsmens en kan me goed inleven in anderen. Dat zorgt ervoor dat ik ook snel het vertrouwen van cliënten krijg. Ik kan met mijn passie voor sport het verschil maken in de behandeling van de cliënt. Wanneer we met iemand aan de slag gaan, dan merk je dat diegene opleeft. Dat is waar ik het voor doe.”