26 februari 2021

2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Bij GGzE werken er bijna 400. Zij ondersteunen ons op ontzettend veel manieren, op allerlei locaties. Eén van die vrijwilligers is Arno Hoeckx (62). Hij is wekelijks te vinden bij de klinische afdelingen binnen Neuro- en Gerontopsychiatrie.

Zijn kennismaking met GGzE begon in 2018 toen hij begon aan de opleiding tot ervaringsdeskundige. Arno kwam hier stage lopen. “Ik heb zelf een bipolaire stoornis en wilde mijn ervaringen graag inzetten.” De opleiding bleek echter te zwaar en Arno besloot te stoppen. GGzE vroeg hem te blijven komen als vrijwilliger. Een dag in de week is hij hier. Hij helpt met het ontbijt, werkt in de tuin en biedt een luisterend oor. “Ik zit vaak in de woonkamer en leg daar contacten. Soms ga ik met een cliënt wandelen en dan probeer ik de diepte op te zoeken. Maar soms blijft het gewoon bij lekker om ons heen kijken en genieten.”

Dat het werken met een ouderendoelgroep hem goed bevalt, had Arno van tevoren niet gedacht. “Het was vroeger niet zo fijn bij mij thuis. Mijn ouders waren ook best oud en mijn ervaring met hun was niet zo best. Maar ik vind het hier erg leuk. Er valt genoeg te lachen en de dankbaarheid is groot. Hier wordt gezegd dat ze blij zijn met mijn aanwezigheid; het jammer vinden wanneer ik ga. Dat kreeg ik vroeger nooit te horen op mijn werk.”

Arno werkt ook als vrijwilliger bij GGz Breburg en bij twee lotgenotengroepen. “Het is een mooie invulling van mijn week. En het heeft me geleerd om de dag te plukken. Alles verwatert bij het zien wat de cliënten voor hun kiezen hebben gehad. Het is mooi wanneer het me lukt verbinding te leggen en iets te kunnen betekenen.”

vrijwilliger