24 maart 2021

Het kunstwerk 'Ogen op steeltjes' is in 2007 aangeschaft door GGzE. Het was al jaren een herkenbaar sculptuur bij de hoofdingang van Landgoed De Grote Beek aan de Boschdijk. Het kunstwerk is helaas door het droogvallen van de Grote Beek en vandalisme een aantal jaren geleden weggehaald en opgeslagen bij De Tuin. Bijna zou het in de vergetelheid zijn geraakt, echter een inventarisatie en beschrijving van de aanwezige kunstwerken op het landgoed, bracht ook dit werk weer op het netvlies.

Restauratie

Het kunstwerk werd gevonden, maar verdiende een restauratie. Het bleek al enkele malen reparaties gehad te hebben en ook meerdere keren overgeschilderd te zijn. Deelnemers en medewerkers van leerwerk-bedrijf De Schildersbus hebben deze klus geklaard. Er zijn diverse handelingen nodig geweest om het kunstwerk te herstellen in originele staat. De diverse lagen verf, de nodige kitranden en kapotte bevestigingspunten zijn verwijderd en hersteld. Met veel liefde en respect voor het originele werk is het kunstwerk weer klaar gemaakt. En hoe! Het is prachtig geworden!

kunst

Nieuwe plek voor het kunstwerk

Het kunstwerk is nu in de vijver voor Restaurant De Trefhove geplaatst. Hier kunnen veel mensen genieten van dit kunstwerk. Want dat is wat de kunstenaar Jac van Someren met zijn werk beoogde. Typisch in al zijn werk is de komische noot. Als toeschouwer word je voortdurend op het verkeerde been gezet: Jac zelf zei destijds: 'Ik wil iets anders creëren dan je normaal zou verwachten. Een kleine kwinkslag waardoor je net even anders tegen de werkelijkheid aankijkt'. Naast het spelelement is kunst voor hem ook een middel om de soms harde, dagelijkse werkelijkheid het hoofd te bieden.

Kunstenaar Jac van Someren

Jac van Someren heeft meerdere jaren, tot aan zijn tragisch ongeluk in 2006, veel cliënten van De Grote Beek geleerd om hun gevoelens om te zetten in een creatieve vorm. Helaas is een bekend kunstwerk waar veel cliënten aan meegewerkt hebben, de droogboom, verloren gegaan. Als eerbetoon aan zijn werk en zijn oprechte betrokkenheid bij onze cliënten, heeft een vrijwilliger een tweetal gedichten voorgedragen tijdens het moment van het te water laten. Zij was één van de vele cliënten die Jac persoonlijk heeft gekend en die haar geïnspireerd heeft om middels kunst haar gevoelens te uiten. Iets waar ze tot op vandaag de kunstenaar en mens Jac van Someren nog steeds dankbaar voor is.

kunstwerk landgoed