13 april 2021

2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Bij GGzE werken er bijna 400. Zij ondersteunen ons op ontzettend veel manieren, op allerlei locaties. Eén van die vrijwilligers is Jorgo Leermakers.

Naast zijn baan als Veiligheidskundige bij DAF Trucks werkt Jorgo als vrijwilliger bij De Woenselse Poort. Hij wandelt met cliënten die daar de vrijheden voor hebben. Jorgo heeft bewust de keuze voor de forensische hoek gemaakt. “Ik heb Veiligheidswetenschappen gestudeerd met vakken als beveiliging en criminologie. In het kader van mijn masterscriptie heb ik onderzoek gedaan in de gevangenis van Antwerpen. Deze vakken en omgeving vond ik erg interessant.”

Gemakkelijker praten

De behoefte om te wandelen kwam vanuit de cliënten zelf. Collega Jos pakte dit op en vroeg Jorgo om te ondersteunen. Nu wandelt hij één keer in de week met ze mee, “de extra beweging is voor mij ook mooi meegenomen”. Het wandelclubje heeft inmiddels een vaste kern met af en toe nieuwe aanwas. Ze wandelen zo’n twee uur en sluiten af met een frietje. “Ik vind het menselijk contact leuk en ben benieuwd naar hun verhalen. Tijdens het wandelen is het makkelijker praten. Het kan over van alles gaan: van voetbal tot strubbelingen met hun strafzaak.” Hoe hij dit soort gesprekken kan voeren, leerde hij onder andere door te kijken naar Jos en andere collega’s. Hij bewondert hoe zij met de cliënten werken en in contact treden. “Daar heb ik echt veel respect voor en ik steek er zelf ook wat van op.”

Toegevoegde waarde

In begin vond hij het best spannend om met deze doelgroep te werken. “Bij zaken als tbs denk je toch vooral aan de negatieve nieuwsberichten.” Maar inmiddels vindt hij het contact leuk en interessant. En hij ziet de toegevoegde waarde voor cliënten: “Een frequente wandelaar van ons groepje ging begeleid wonen. Maar hij had er eigenlijk best moeite mee om weg te gaan. Hij besloot om ook na zijn behandeling mee te blijven wandelen. Dat vind ik mooi.”

Door de coronamaatregelen heeft Jorgo al lange tijd niet meer kunnen wandelen. Maar hij is zeker weer van de partij zo gauw het mag.

vrijwilliger