28 september 2021
Planetree Design Award
Planetree Design Award

Deelnemers De Boei maken award voor Design Academy student

Donderdag 21 oktober wordt de eerste jaarlijkse Planetree Design Award uitgereikt aan een Design Academy Eindhoven student. Voor een inspirerend en passend social design, vanuit de menselijke, empathische invalshoek. Bijzonder detail: de Planetree Design Award die de student ontvangt is gemaakt door een deelnemer van GGzE De Boei Kunst.

De Boei staat klaar voor mensen vanaf 18 jaar die tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op koers te brengen. Hilde Schumacher, activiteitenbegeleider bij De Boei Kunst: ”Vijf deelnemers van De Boei Kunst hebben in totaal zeven trofees gemaakt van keramiek. We hebben zelfstandig ontwerper Willem van Hooff ingeschakeld om hen te begeleiden bij het creatieve proces. Uit deze zeven ontwerpen is de winnende trofee gekozen die 21 oktober wordt uitgereikt als Planetree Design Award.”

Met eigen gevoel in het ontwerp
Willem: “Mijn eigenlijke opdracht was dat ik het ontwerp zou maken voor een award. Dat ontwerp konden de deelnemers vervolgens uitvoeren in keramiek, maar daar waren zij het absoluut niet mee eens. ‘Moeten wij, losers, zeker een trofee maken voor de winnaars?’ Ze vroegen zich af waarom zij niet hun eigen stijl kunnen neerzetten en hun eigen gevoel erin verwerken.”

Met hendels, voetstuk en naambordje
“Terecht en helemaal waar natuurlijk”, lacht Willem. “Daarom kozen we voor de aanpak die de deelnemers voorstelden. Samen met de Design Academy hebben we een aantal criteria opgesteld waaraan de award moet voldoen. Het moet een klein formaat hebben, je moet het in de hand kunnen houden. Het moet eruit zien als een trofee. Dus met hendels, een voetstuk, en een naambordje.”

Een deuk is juist leuk
Met die uitgangspunten als basis, bedachten de deelnemers hun eigen ontwerpen en maakten die. Willem: “Hun inzet en creativiteit werkte enorm inspirerend. En bijzonder om te zien hoe anders we allemaal werken. Ik werk grof met keramiek en ik vind ‘een deuk juist leuk’. Ik merk dat de deelnemers meer gericht zijn op het perfecte. Ze werken heel precies, ze zijn er heel nauwkeurig mee bezig. Leerzaam was dat je je stuk als het klaar is, ook mag loslaten. En dat je tevreden over je werk kunt zijn in plaats van ‘Oh, ik vind de mijne eigenlijk superlelijk’. Want na glazuren en een gouden randje erop ziet het er opeens wèl goed uit.”

Van gillend hoofd tot onderwaterwereld
“De ontwerpen lopen sterk uiteen. Er zijn er een paar héél netjes met gaatjes, bijna perfect. Of juist een abstracte vorm met structuren. En een paar lijken op een snel gemaakte trofee. Daarnaast zijn er trofees die een opengesneden hersenpan uitbeelden, een onderwaterwereld, een gillend hoofd, en een zwangere buik tot iets dierlijks.” Hilde besluit: “Het gaat niet om die ene gekozen trofee die uitgereikt wordt als Planetree Design Award. Wij zijn er heel blij mee dat we een echte trofee-familie kunnen presenteren, dat is al een kunstwerk op zich.”