22 april 2024

Leefstijl is een belangrijk onderwerp dat binnen GGzE een steeds prominentere rol krijgt in de behandeling van cliënten. Op verschillende locaties zijn geweldige initiatieven gestart om de leefstijl van cliënten te verbeteren. Zo ook bij locatie De Kleine Beek, bestaande uit meerdere afdelingen. Sinds 2020 is daar een actieve werkgroep Gezonde Leefstijl en zijn er inmiddels al meer dan 20 leefstijlcoaches opgeleid.

Afdeling De Dintel heeft in de afgelopen jaren meerdere keren een Fitweek georganiseerd. Een week die in het teken staat van gezond eten, leuke (sportieve) activiteiten en vooral heel veel plezier. Dit jaar is de Fitweek niet alleen voor De Dintel, maar voor de gehele Kleine Beek en vindt plaats van 22 t/m 26 april. Samen met de leefstijlcoaches van de afdelingen is afgesproken om voor hun eigen afdelingen een Fitweek te organiseren.

𝐕𝐚𝐧 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝 𝐨𝐧𝐭𝐛𝐢𝐣𝐭 𝐭𝐨𝐭 𝐩𝐨𝐨𝐥𝐞𝐧

Margriet, verpleegkundig begeleider, is één van de organisatoren. “Een gezonde leefstijl draagt bij aan het lekker in je vel zitten en aan sneller herstel. De eerste Fitweek hebben we georganiseerd in 2017. Er wordt een agenda gemaakt met drie activiteiten per dag, te beginnen met dagelijks een gezond ontbijt gemaakt door de medewerkers. Tevens beginnen we de dag met 'Dintel in beweging': een filmpje met een gymnastiekoefening. Iedereen doet dan mee, inclusief de behandelaren”, vertelt Margriet. Er zijn ook activiteiten als: kanoën, poolen, fietsestafette, beweegbingo en silent disco. Met daarbij gezonde hapjes gemaakt met en door de cliënten.

𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐨𝐧𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐝𝐨𝐞𝐥

Het succes van de Fitweek begint bij enthousiaste inzet van medewerkers. Zij dragen deze week met het organiseren van activiteiten en het motiveren van cliënten. Margriet: “Cliënten hebben ook ruimte voor eigen bijdrage en kunnen zelf een activiteit organiseren. Daarnaast kan iedereen aan een persoonlijk doel werken. Bijvoorbeeld: 10.000 stappen zetten per dag of in de week eenmaal een grote fietsronde maken van 5km. Aan het einde van de week wordt tijdens de gezonde BBQ besproken wie zijn doel heeft behaald.”

𝐏𝐥𝐞𝐳𝐢𝐞𝐫

Voor Margriet is het vooral belangrijk dat er veel plezier wordt gemaakt: “Regelmatig doen er toch cliënten mee van wie je het eigenlijk niet verwacht en komen er ideeën vanuit de meest inactieve cliënten. Super leuk! Ook een “kleine” inzet wordt beloond en alle successen (groot en klein) worden gevierd!”