Vrienden en familie vonden de zorg altijd al goed bij Bowien passen. Zelf was ze daar nog niet zo zeker van. Ze had vooral het beeld van wassen en aankleden voor zich. Uiteindelijk heeft Bowien toch met veel plezier de opleiding Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) gevolgd.
Tijdens haar opleiding werkte ze in de ouderenzorg. Via haar broer en beste vriendin, die allebei in de ggz werken, ontdekte ze dat je ook in de ggz met een mbo-opleiding op niveau 3 aan de slag kunt. “Veel verzorgenden weten dit niet en dat is zonde. Ik zag oud-studiegenoten uit de zorg stappen, terwijl ze misschien waren gebleven als ze wisten dat de ggz ook mogelijkheden biedt. Meer bekendheid hierover zou waarschijnlijk voorkomen dat mensen de zorg helemaal verlaten.”
En zo begon Bowien in augustus 2024 met werken op de afdeling Gerontopsychiatrie. “Natuurlijk vond ik de eerste dag spannend. Maar ik werd echt met open armen ontvangen door het team. Zo fijn! Mensen werkzaam in de ggz hebben een andere instelling dan in de ouderenzorg. Ze durven beter hun grenzen aan te geven en gaan er minder snel overheen. Het is een open en veilige werksfeer. Ik vond mijn plek in de zorg pas echt toen ik hier begon met werken.”
Opleiding tot verpleegkundige
Op advies van haar collega’s las Bowien de eerste maand niks over de achtergrond of geschiedenis van de cliënten. Zo leerde ze de cliënten eerst écht kennen. Zoals ze nu zijn en hoe ze zich gedragen. “Je kijkt met een open blik, zonder oordeel. Daar heb ik veel van geleerd.”
Wat haar meteen aansprak in de ggz, was de andere manier van zorg verlenen. Er is een andere vorm begeleiding nodig en geen dag is hetzelfde. Het is echt een uitdaging, vaak door de combinatie van somatische en psychische problematiek. Uitzoeken hoe je daar het beste mee omgaat geeft haar veel voldoening. Enkele maanden later besloot Bowien dan ook de opleiding Verpleegkunde te gaan volgen. Ze gaat nu één dag per week naar school en werkt daarnaast fulltime. “Ik heb geluk dat ik mijn werk zo leuk vind, dat maakt de opleiding een stuk makkelijker.”
Teamgevoel
Bowien geeft aan dat collega’s elkaar goed begrijpen zonder veel woorden. Omdat ze vaak met z’n tweeën een cliënt begeleiden, zijn ze zo op elkaar ingespeeld dat ze elkaar goed aanvoelen. Teamcoaching staat maandelijks op het programma. Het grootste deel van het team is dan aanwezig en alles kan besproken worden. “Het is een fijn, betrokken en gezellig team. We ondernemen ook dingen buiten het werk, etentjes of op stap bijvoorbeeld.”
Waardevol werk
Wanneer Bowien echt voelt dat ze waardevol werk doet? “De momenten dat iets gelukt is waarvan ik dacht dat het misschien niet zou gaan lukken.” Een voorbeeld: Cliënt Boris* benaderen ze altijd met z’n tweeën. Hij lijdt aan heftige psychoses, is vaak boos en gooit met spullen. Inmiddels heeft Bowien een goede band met hem opgebouwd. Ze vraagt haar collega om even om de hoek te wachten zodat ze hem alleen kan aanspreken. Door haar manier van begeleiden, weet ze tot hem door te dringen. “Dan ben ik wel trots, ja! En het is fijn dat dat ook gezien en gewaardeerd wordt door mijn collega’s.”
Bowien kijkt uit naar de komende tijd. Dat het weer mooier weer wordt. Dan zitten cliënten vaak ook beter in hun vel en hebben ze meer zin om buiten dingen te doen. En natuurlijk om haar opleiding over 1,5 jaar af te ronden.
*Fictieve naam
