Leer hoe leefstijlinterventies binnen de psychiatrie een positieve impact kunnen hebben op het welzijn van cliënten. Laat je inspireren door boeiende presentaties, ontmoet gelijkgestemde professionals, en ontdek praktische toepassingen die je direct kunt inzetten. 

Datum: 19 september 2024, 12.30 – 17.10 uur 

Locatie: Conferentiecentrum GGzE, Landgoed De Grote Beek, Grote Beekstraat 26, 5626 NE Eindhoven 

12:30 uurOntvangst en bezoek informatiemarkt
13:00 - 13:10 uurOpeningswoord door Ingrid Willems, lid raad van bestuur GGzE, psychiater
13:10 - 13:20 uurWelkom door dagvoorzitter Ruth Naus, verpleegkundig specialist waarin zij schetst hoe binnen GGzE sinds 2019 met de leefstijluitdagingen is omgegaan. 
13:20 - 13:35 uurLeefstijl To Go, leefstijlprogramma voor ambulante cliënten door Ria van Dam, preventiewerker. 

Na een pilot in 2023 wordt dit, speciaal voor ambulante cliënten ontwikkelde leefstijlprogramma uitgerold in de gebiedsteams. Wat is de effectiviteit? 
13:40 - 13:45 uurEnergizer door beweegagogen
13:50 - 14:20 uurWetenschappelijke relatie tussen mentale gezondheid en leefstijl door dr. Jolanda Maas, socioloog en associate professor faculteit klinische psychologie VU Amsterdam 

Jolanda Maas is auteur van het boek ‘Green Mental Health’. Sinds 2005 verricht zij onderzoek naar de kracht van de natuur om de geestelijke gezondheid te bevorderen en het welzijn van individuen te verbeteren. Zij is mede initiatiefnemer van de beweging ‘groene ggz’, waarbij 18 GGz-instellingen verspreid over Nederland samenwerken om meer natuur in te zetten voor de mentale gezondheid. Zij houdt zich als wetenschapper vooral bezig wat groen/natuur kan betekenen voor de mentale gezondheid. Ze zoomt in op de wetenschappelijke relatie tussen mentale gezondheid en leefstijl, meer buiten bewegen, sociale interactie, zingeving en voeding. 
14:25 - 14:45 uurLeefstijl(interventies) in de psychiatrie door Lisette Rops, psychiater en leefstijlarts 

Na de lezing van Lisette weet je dat leefstijl veel meer inhoudt dan beweging en voeding. Centraal staat de vraag waarom leefstijlinterventies juist zo waardevol zijn voor de cliënt binnen de GGz. Specifiek: waarom is dit waardevol en geheel passend bij de beweging van de transitie in ambulant behandelen
14:50 - 15:20 uurInformatiemarkt en pauze 

Op de informatiemarkt vind je inspirerende voorbeelden van leefstijl(interventies).
15:20 - 15:50 uurResultaten in company cursus Leefstijlcoaching door Spike Ebbing, bewegingswetenschapper en coördinator gezonde leefstijl 

In de afgelopen 3 jaar heeft een 130-tal medewerkers een vierdaagse in company cursus leefstijlcoaching gevolgd om een gezonde leefstijl bij cliënten te bevorderen. Door middel van een enquête is onderzocht hoe deze medewerkers het geleerde in de praktijk brengen en wat zij nodig hebben om een gezonde leefstijl in de zorg te bevorderen. Ook presenteert Spike een aantal praktijkvoorbeelden.
15:55 - 16:00 uurEnergizer door beweegagogen
16:00 - 16:15 uur

Angelique Verbunt, Verpleegkundig Specialist GGZ, en Ingrid Rijkers, gz-psycholoog i.o. klinisch psycholoog, Eindje Verder: leefstijlinterventies bij jongeren terwijl ze op de wachtlijst staan voor behandeling

Een introductie van de herstelpoli Eindje verder tijdens de wachttijd SGGZ voor jongeren in Eindhoven.

De ambitie voor de zorg voor jongeren in Eindhoven is om de wachtlijst in de SGGZ terug te dringen. De vier grote aanbieders voor SGGZ jeugd (Youz, Apantha, GGzE en Oog psychologen) zijn gestart met de pilot van de herstelpoli Eindje verder. Middels een netwerkintake, plan van aanpak en leefstijlinterventies in een groep wordt gewerkt aan herstel zodat de in- en uitstroom voor de SGGZ passender kan verlopen. De eerste pilotfase is doorlopen in het voorjaar 2024, de eerste uitkomsten zijn hoopvol en er wordt in het najaar gestart met een tweede fase. Tijdens de presentatie nemen we jullie mee in het verloop van het project tot nu toe.

16:20 - 16:35 uurBuiten behandelen door Roel Renes, verpleegkundig specialist in opleiding
 
Roel heeft in het kader van zijn opleiding wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van klinisch opgenomen clienten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) naar ondersteunende behandelgesprekken in de natuur. Hij presenteert de eindresultaten en geeft aanbevelingen voor de zorgpraktijk hoe natuur meer ingezet kan worden bij de zorg en ondersteuning voor mensen met EPA.
16:40 - 16:55 uurSlaapbehandeling op maat door Brigit van de Vrande, Groepstherapeut NVGP en CGW VGCT i.o., en Sebastian van Beek, Trainer & cognitief gedragstherapeutisch werker.
17:00 - 17:10 uurAfsluiting door Mark van Winkel, directeur behandelzaken

Inschrijven

Medewerkers van GGzE kunnen zich hier inschrijven.  

Het symposium is gratis toegankelijk. Bij afmelding worden € 35 administratiekosten in rekening gebracht.  

Meer informatie: Spike Ebbing, spike.ebbing@ggze.nl of Jasmijn van Kooten, jasmijn.van.kooten@ggze.nl 

 

Dit symposium wordt georganiseerd door de community Licht, Leefstijl en Groene GGz