Binnen de Expertiseschil van Springplank040 bundelen GGzE, Lunet en Novadic-Kentron hun krachten om mensen met complexe problematiek beter te ondersteunen. Denk aan dakloze mensen met verward gedrag door een psychiatrische aandoening, vaak in combinatie met een licht verstandelijke beperking of verslaving.
Sinds april 2024 is collega Linda van Avendonk (ggz-agoog) gedetacheerd als ggz-expert bij Springplank040. Vanuit die rol is zij onderdeel van de Expertiseschil. Samen met collega’s van Lunet en Novadic-Kentron werkt zij aan het versterken van de begeleiding binnen de maatschappelijke opvang.
“Je doet dit werk vanuit je hart, anders klopt het niet,” zegt Linda. “Wij zijn er juist voor de mensen die anders tussen wal en schip zouden raken.”
Wat doet de Expertiseschil precies?
De Expertiseschil is een structurele samenwerking waarin zorgprofessionals hun kennis delen, signaleren, en passende ondersteuning organiseren. Het is een aanvulling op bestaande trajectbegeleiding, en richt zich op mensen bij wie de problematiek zich op meerdere leefgebieden opstapelt – denk aan wonen, werken, psychische gezondheid, verslaving, en sociaal isolement.
“We willen de zorg ontsnipperen,” vertelt Linda. “Meer samenhang, betere begeleiding én minder uitval tijdens trajecten. Het gaat uiteindelijk om wonen, werken en meedoen – en daar hoort passende ondersteuning bij.”
In één jaar tijd:
- 250 consultaties uitgevoerd
- Signalen oppakken, individuele casuïstiek, coaching
- Themabijeenkomsten en training medewerkers
- Betere afstemming met gemeenteregisseurs, netwerkpartners en hulp na incidenten
Succesverhaal uit de praktijk
Een treffend voorbeeld: een jonge jongen die vastliep in zijn traject. Zijn gedrag was onvoorspelbaar, en hulpverleners kregen geen contact met hem.
“Zonder betrokkenheid van GGzE bij Springplank040 had deze jongen niet verder gekund,” vertelt Linda. “Maar door de samenwerking in de Expertiseschil konden we snel opschalen en de juiste hulp inschakelen. Hij zit nu op een plek waar hij verder kan bouwen aan zijn toekomst: wonen, werken, meedoen, weer een sociaal netwerk opbouwen. Dat is waar we het voor doen.”
Wat kunnen we nog leren?
Samen met Lunet en Novadic-Kentron ziet Linda ruimte voor verdieping. “We zien kansen om eerder te signaleren wat er écht aan de hand is. Door sneller informatie te delen en samen te duiden, kunnen we nog beter passende zorg bieden.”
Vooral bij mensen met dubbele of triple problematiek – zoals een verstandelijke beperking én psychische klachten én verslaving – is het cruciaal om krachten te bundelen. “De kracht zit in elkaars expertise benutten. Als we elkaar eerder weten te vinden, kunnen we voorkomen dat mensen uitvallen.”

Trots op écht samenwerken
We zijn trots op de inzet van Linda én op de samenwerking met Springplank040, Lunet en Novadic-Kentron. De Expertiseschil laat zien wat er mogelijk is als we écht samenwerken – met het hart op de juiste plek. De samenwerking is verlengd tot eind 2025. En met trots!
