Bij GGzE werken verschillende professionals met ieder hun eigen rol. Dit is de betekenis achter de functienamen.
Agoog
Een agoog begeleidt mensen met psychische aandoeningen op het gebied van de persoonlijke verzorging, wonen en dagbesteding. Hij of zij zorgt dat mensen stap voor stap weer kunnen functioneren in de maatschappij.
Casemanager
Een casemanager is opgeleid als agoog (gedragsdeskundige) of verpleegkundige. Samen bekijk je de mogelijkheden om je leven zo goed mogelijk vorm te geven.
Ervaringsdeskundige
Een ervaringsdeskundige heeft zelf ervaring in de psychiatrie en/of verslavingszorg en is er weer bovenop gekomen. Een ervaringsdeskundige weet hoe het is om een herstelproces te doorlopen. De verhalen zijn inspirerend en hoopgevend. Daarnaast is het gewoon fijn om met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt en weet waarover je praat.
Maatschappelijk werker
Als sociaal werker ondersteun je mensen die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving. Samen met andere professionals, vrijwilligers en het eigen netwerk stimuleer en help je mensen om hun draai te vinden. Zo voorkom je dat beginnende problemen leiden tot een neerwaartse spiraal.
Orthopedagogen
Een orthopedagoog doet psychologisch onderzoek naar kinderen van 0-21 jaar op gedrags-, leer- en ontwikkelingsproblemen en -stoornissen of een problematische opvoedingssituatie (bijvoorbeeld verwaarlozing, mishandeling of misbruik). Hij of zij stelt vervolgens een plan op om de situatie te verbeteren. Hierin worden zowel familieleden als vrienden en leerkrachten in betrokken.
Persoonlijk begeleider
Als persoonlijk begeleider ben je voor meerdere cliënten het vaste aanspreekpunt van hun woning. Met en voor deze cliënten stel je een persoonlijk plan op, houd je dit plan actueel en zie je erop toe dat het wordt uitgevoerd. Ook zorg je ervoor dat cliënten naar werk of dagbesteding gaan en help je bouwen aan hun sociale netwerk.
Psychiater
Een psychiater is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met complexe, psychische klachten. De behandeling kan intensief en langdurig zijn. Hij of zij kan ook medicijnen voorschrijven.
Psychotherapeut
Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. De behandeling die ze geven is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. De psychotherapeut lost geen problemen voor op, maar helpt om moeilijke ervaringen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of lastige situaties anders aan te pakken.
Regiebehandelaar
Een regiebehandelaar is een psycholoog of een verpleegkundig specialist. Hij of zij houdt alles rondom de behandeling/begeleiding in de gaten. Samen met jou zorgt hij/zij ervoor dat er een behandelplan wordt opgesteld. De regiebehandelaar zorgt er ook voor dat dit plan wordt uitgevoerd. Of wordt bijgesteld.
Seksuoloog
Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen. Een seksuoloog kan ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven. De seksuoloog kan je helpen met allerlei seksuele problemen.
Sociaal werkers
Sociaal werker is een ingewikkeld vak met een veelheid aan disciplines, rollen, functies en vaak lokaal bedachte benamingen. Sociaal werkers delen hun basisvakmanschap, maar kunnen gespecialiseerd zijn en werken als kinder- en jongerenwerker, schuldhulpverleners, opbouw/ buurtwerker, ouderenadviseur, sociaal raadslid, in de maatschappelijke opvang, als maatschappelijk werker, in de peuteropvang of vluchtelingenwerk. Sociaal werkers werken ook in bedrijven, het gevangeniswezen of als buurtteamwerker.
SPV'er
Een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (kortweg SPV) is gericht op het ondersteunen van de gevolgen van een psychiatrische stoornis in complexe zorgsituaties. De SPV begeleidt/behandelt clienten en heeft een specifiek deskundigheidsgebied, namelijk de GGZ-verpleegkunde.
Vaktherapeuten
Denk aan: beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie en speltherapie. Doen en ervaren staan centraal en niet het praten. Je hoeft niet ervaren of goed te zijn in de vorm van de therapievorm die je kiest. Zo hoef je bijvoorbeeld niet muzikaal te zijn om baat te hebben bij muziektherapie.
Systeemtherapeut
Een systeemtherapeut is iemand die het hele gezin behandelt of begeleidt. Het gaat dan om het verbeteren van de manieren waarop je als familie met elkaar omgaat.
Trajectbegeleider
Een trajectbegeleider begeleidt mensen naar vrijwilligerswerk, een studie of naar een andere mogelijkheden om de dagen op een prettige, zinvolle manier door te komen.