In Nederland geldt een verplicht eigen risico dat de zorgverzekering oplegt. In 2020 is het verplichte eigen risico € 385.

Verhoogd eigen risico

In de afspraken die je maakt met de zorgverzekeraar kun je zelf voor een hoger eigen risico kiezen. Daardoor wordt je maandelijkse bijdrage aan de zorgverzekeraar lager. Maar als je behandeling krijgt binnen de geestelijke gezondheidszorg, overschrijden de kosten al vrij snel het eigen risico. Dus wanneer je een 'verhoogd eigen risico' hebt, is het verstandig dit te verlagen naar het minimale eigen risico. Hierover kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Eigen risico per jaar

Het moment van de opening van je dossier bepaalt op welk jaar de aftrek van het eigen risico betrekking heeft.

Een rekenvoorbeeld:

Je wordt bij GGzE aangemeld door je huisarts op 10 september 2019. GGzE opent op dat moment jouw dossier. In oktober 2019 heb je een intakegesprek en in november en december heb je vier behandelingen. Maar je behandeling loopt in 2020 nog door. In dit geval wordt alleen het eigen risico van 2019 hiervoor aangesproken en niet óók nog het eigen risico van 2020. Als je behandeling na 365 dagen in 2020 wordt voortgezet, dan opent GGzE een nieuwe Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) en dan betaal je ook het eigen risico van 2020.

Contact

Meer weten? Neem contact met ons op. We helpen je graag.

Contact