14 januari 2020

Dirk hield er altijd al van om wat te krabbelen en te tekenen. Wanneer iemand jarig is, of als visuele ondersteuning bij de overdracht naar collega’s. Het werd wat serieuzer toen zijn dochter in verwachting was. Hij besloot een herinneringenboekje te maken voor de baby, met tekeningen van alledaagse gebeurtenissen in de familie. Inmiddels tekent Dirk ook weleens voor cliënten. Niet omdat hij nou zo goed kan tekenen, “het zijn gewoon simpele poppetjes”, maar omdat het leuk is om te doen, zo zegt hij zelf.

Dirk van der Hoek werkt als agogisch werker bij GGzE Kind en Jeugd, afdeling De Schakel. Dit is een trainings- en behandelunit voor jongeren van 17 tot 24 jaar die hulp willen bij het zelfstandig leren worden. Om ze een hart onder de riem te steken, maakt Dirk voor een aantal jongeren tekeningen. “Het draait hier veel om behandeling en zelfontwikkeling en dat valt niet altijd mee voor ze. Het zijn pubers en jongvolwassenen. De tekeningen kunnen wat luchtigheid brengen en zijn een uiting van medeleven en begrip”, vertelt Dirk.

Moeilijke tijden

En met succes. Een van de cliënten heeft de tekeningen aan haar muur hangen. De tekeningen leggen de focus op haar positieve kanten en kwaliteiten zoals: piano spelen, kleding maken en zorgzaamheid. “Tijdens moeilijke momenten geven die tekeningen me weer een ander, positiever beeld. Dan kan ik me daar op focussen en dat helpt me door die momenten heen. Het geeft een positief zelfbeeld; iets dat ik geregeld kwijt ben over mezelf. Ik zie vaak de negatieve kanten van mezelf en de tekeningen laten juist de andere kant zien”, vertelt cliënt J.

Dirk: “Ik doe dit niet te vaak; het moet bijzonder blijven. En niet elke cliënt zit er op te wachten. Maar het zit in mij om af en toe dit soort maffe dingen te doen.”

tekening 2 Dirk van der hoek