16 maart 2021

2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Bij GGzE werken er bijna 400. Zij ondersteunen ons op ontzettend veel manieren, op allerlei locaties. Eén van die vrijwilligers is Christel Meewis.

Tijdens een training ‘Succesvol naar werk’ tipte iemand haar om bij GGzE als vrijwilliger te werken. “Het werk achter de balie leek hem wel iets voor mij”, vertelt Christel. En zo geschiedde. Inmiddels is Christel al zes jaar, drie ochtenden per week, te vinden achter de balie in het bestuursgebouw op Landgoed De Grote Beek.

“Ik heet bezoekers welkom, maak een praatje met cliënten en medewerkers. Maar ik voer ook klusjes uit zoals het vullen van mappen en het schoonhouden van de koffiecorner.” Wanneer iemand binnenkomt peilt ze altijd even de stemming van die persoon. Staat je gezicht op standje somber, dan kun je van Christel een extra warm welkom verwachten. “Er verschijnt dan vaak een grote glimlach op hun gezicht. Daar doe ik het voor.”

Luisterend oor

Er komen ook weleens cliënten binnen die ze soms aan moet spreken op ongewenst gedrag. “Ik heb een korte training gehad om gedrag te kunnen herkennen en duiden. Soms moet ik kordaat optreden, maar een aantal cliënten zit echt in mijn hart. Die komen soms dagelijks langs voor een praatje.” Ze biedt ook een luisterend oor aan medewerkers. “Die delen mij hun verhaal. En dat blijft dan ook echt tussen ons.”

Warm contact

Door corona heeft Christel al een hele tijd niet kunnen werken hier. Een groot gemis, voor haarzelf maar ook de medewerkers. “Ik mis het warme contact. Medewerkers die zeggen dat ze zo blij zijn dat ik er ben. En ‘de bep’; gewoon even kletsen.” Toen haar dochter Kim ernstig ziek was en uiteindelijk overleed, kreeg ze veel medeleven en oprechte belangstelling. “Ik heb me hier altijd zo welkom gevoeld. Ik hoor er echt bij. Dat maakt dat ik hier helemaal op mijn plek zit.”

vrijwilligerswerk