29 september 2021

In de nieuwe serie 100 dagen in je hoofd dompelen Tim den Besten en Nicolaas Veul zich onder in de wereld van de psychiatrie. Als bijzonder stagiair op twee afdelingen van GGzE, verkennen ze wat er omgaat in mensen die kampen met ernstige geestelijke problemen.

Wat is dat eigenlijk, wat we in de volksmond ‘gek’ noemen? Tijdens hun stage weten Tim en Nicolaas niet alleen steeds dieper door te dringen in het hoofd van psychiatrische cliënten, maar ontrafelen ze langzaam maar zeker ook de ‘gekte’ in hun eigen hoofd.

Nicolaas Veul: ‘Tim en ik gaan 100 dagen aan de slag in een psychiatrische kliniek om de leefwereld van cliënten te leren begrijpen. We willen inzicht krijgen in wat het betekent om met een ernstige psychiatrische aandoening te leven en de stigma’s over ‘gekken’ en ‘verwarde mensen‘ in de samenleving te lijf gaan. Tim den Besten: “Er hoeft helemaal niet zoveel te gebeuren om in een kliniek te belanden. Omdat we met deze serie de kloof tussen ‘normaal’ en ‘gek’ willen slechten en begrip willen kweken, kunnen we er niet omheen om ook onszelf te laten zien.’

Aflevering 1: De ontmoeting (21 oktober, 20.55 uur, NPO 3)

Tijdens hun eerste stagedagen maken Tim en Nicolaas kennis met de vaak nog raadselachtige cliënten op hun afdeling, maar ook met de do’s en don’ts in het vak. Tim krijgt van zijn begeleiders te horen dat hij wat minder rechtstreekse vragen moet stellen. Nicolaas maakt kennis met Benno, die stemmen hoort van drie zwevende mannen.

Aflevering 2: Puzzelstukjes (28 oktober, 20.55 uur, NPO 3)

Terwijl Nicolaas steeds meer contact heeft met de cliënten op zijn afdeling, kampt Tim nog met de gevolgen van het verkeerd gelopen ontbijtgesprekje met Djina. Intussen winnen Tim en Nicolaas steeds meer het vertrouwen van een aantal cliënten. Nicolaas leert Vince kennen, een voormalige zwerver die bijzondere talenten bezit. Op moederdag gaat Tim op bezoek bij Liesje, die haar dochter maar eens in de maand mag zien.

Van start

100 dagen in je hoofd is vanaf donderdag 21 oktober wekelijks te zien op NPO 3 om 20.55 uur.

ggze.nl/100-dagen-in-je-hoofd
vpro.nl/100dagen

#100dageninjehoofd

100 dagen in je hoofd